Skin Clinic Haaksbergen

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn plaatselijke opeenhopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Een toename van het pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Ze komen in verschillende vormen en maten voor. Over het algemeen komen ze het meest voor in het gezicht en op de handen.

Door verschillende oorzaken kan de verdeling van het pigment in de huid verstoord raken. Het aanmaken van pigment in onze huid is een beschermingsmechanisme tegen Uv-straling. Wanneer je wordt blootgesteld aan Uv-straling wordt er pigment aangemaakt om de huid te beschermen. Dit kun je vergelijken met de werking van een parasol. De grootste boosdoener van hyperpigmentatie is dus ook overmatige blootstelling aan zonlicht . De huid gaat plaatselijk een teveel aan pigment aanmaken.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, huidveroudering, genetische factoren, ontstekingen of huidbeschadigingen ook leiden tot hyperpigmentatie.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Zonne/Ouderdomsvlekken (lentigo solaris)

Deze vlekken komen doorgaans veel voor bij mensen met een licht huidtype en wanneer de huid door de jaren heen overmatige blootstelling aan zonlicht heeft gehad. Doordat blootstelling aan zonlicht een grote invloed heeft op deze vlekjes, komen ze met name voor in het gezicht en op de handen.

Zwangerschapsmasker (melasma)

Zwangerschapsmasker is een donkere verkleuring in het gezicht bij vrouwen. Deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak. Door een combinatie van hormoonschommeling en blootstelling aan Uv-straling ontstaan de pigmentvlekken. De pigmentatie kenmerkt zich door een bruine en vlekkerige verkleuring van de huid, die eruitziet als een masker, vandaar de benaming zwangerschapsmasker. Deze vorm van pigmentatie kan ontstaan bij vrouwen die zwanger zijn, anticonceptie gebruiken of andere hormoonmedicatie.

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van pigmentatie is een donkere verkleuring die kan ontstaan na een ontsteking van de huid. Veel voorkomende ontstekingen die deze vorm van pigmentatie kunnen ontwikkelen zijn: acne, eczeem, bacteriële huidinfecties, trauma en insectenbeten.

Daarnaast kan irritatie van de huid ook een ontstekingsreactie aan de huid geven en pigmentatie veroorzaken. Denk hier aan epileren en harsen van de huid of onjuist gebruik van bepaalde verzorgingsproducten.

Bij SkinClinic Haaksbergen kunnen de verschillende soorten pigmentvlekken worden behandeld. De keuze van behandeling is afhankelijk van de soort pigmentvlek. De grootte, locatie, hoeveelheid pigment en diepte waar het pigment zich bevindt in de huid spelen hierbij een rol.

Tijdens een intakegesprek kunnen de pigmentvlekken worden beoordeeld en de mogelijkheden wat betreft de behandeling met u worden besproken.