Skin Clinic Haaksbergen

Acnelittekens

Acnelittekens zijn littekens ontstaan na een ontstoken acne. De huid raakt beschadigd door de aanwezige ontstekingen oftewel puistjes. Het huidoppervlak wordt onregelmatig met kenmerken zoals roodheid, putjes, kleine bobbeltjes of diepe gaatjes.

Acnelittekens kunnen voorkomen op het gezicht, borst, rug en schouders.

Het hebben van acnelittekens kan cosmetisch storend zijn en zelfs psychosociale gevolgen hebben.

Littekens ontstaan na een beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze schade veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de huid. De mate van ontsteking bepaalt ook de mate van de littekenvorming. Ook de gevoeligheid voor het aanmaken van littekenweefsel speelt een rol, dit is per persoon verschillend. Tevens kan een onjuiste behandeling van de acne en het zelf uitknijpen van puistjes of mee-eters een verergering van de littekens veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten acnelittekens. Er kunnen verkleuring ontstaan die zich uiten in rode of donkere vlekken. Ook kunnen er putjes of gaatjes ontstaan met weefselverlies of juist verdikkingen met een weefseltoename.

 • Rode vlekken
  Dit zijn restplekjes van de ontstekingen. Deze verdwijnen doorgaans geheel na 3 tot 9 maanden.
 • Donkere vlekken
  Oftewel postinflammatoire hyperpigmentatie, dit is een donkere verkleuring ontstaan na een ontstekingsreactie. De ene huid is hier gevoeliger voor dan de ander met name onder invloed van zonlicht.
 • Rolling littekens
  Dit zijn grote ovale ingezonken littekens met een duidelijk kenmerk van weefselverlies.
 • Boxcar littekens
  Dit zijn tevens ingezonken littekens, maar kenmerken zich door de vorm van een box. Deze littekens bevatten een duidelijke rand, ze kunnen diep en minder diep aanwezig zijn.
 • Icepick scars
  Deze littekens zijn 1 tot 2 mm groot en doorgaans gelokaliseerd in het gezicht. Deze littekens kenmerken zich als diepe gaatjes en eindigen in een punt.

De keuze van behandeling is afhankelijk van de soort acnelittekens en uw huidtype. Tijdens een intakegesprek wordt naar uw huid gekeken en een persoonlijke behandelplan opgesteld. SkinClinic biedt meerdere behandelingen aan om littekens effectief te behandelen.