Skin Clinic Haaksbergen

Ouderdomswratjes

Ouderdomswratjes zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van de oppervlakkige huidcellen. Ze zien eruit als bruine, zwarte of huidkleurige wratjes op de huid. Ze zijn ovaal tot rond van vorm en voelen ruw aan. Ze kunnen variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en zijn verspreid op het lichaam met name op de romp. Doorgaans verschijnen ze vanaf onze 40e levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.

Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Het woord ‘ wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is, maar dit is niet het geval. Er is wel een relatie bij het ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht en erfelijkheid speelt een rol.

Ouderdomswratten zijn goed te herkennen door de huidtherapeut en succesvol te behandelen. De behandeling en aantal behandelingen is afhankelijk van het aantal en grootte van de ouderdomswratten. Er kan gekozen worden om ze middels een curette te verwijderen of lasertherapie.

Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.