Skin Clinic Haaksbergen

Steelwratjes

Een fibroom is een goedaardige huidtumor van het bindweefsel. Het zijn kleine zachte en elastische aangroeisels van de huid. Ze zien eruit als kleine steeltjes en variëren van 2 tot 5 millimeter. Ze komen voor in grote groepen, maar kunnen ook alleen voorkomen. Fibromen zijn huidkleurig of bruin van kleur. Ze komen met name voor in de hals, rond de oogleden, romp, onder borsten, in liezen en oksels.

De exacte oorzaak van fibromen is niet bekend. De steelwratjes worden vaak gezien op plekken waar wrijving van de huid plaatsvindt met kleding of in huidplooien. Bijvoorbeeld onder een bh-rand of in de hals door wrijving van een ketting.

Daarnaast bestaat er een relatie met overgewicht, diabetes en kunnen hormonen een rol spelen. Fibromen zijn niet besmettelijk.

Fibromen kunnen eenvoudig worden verwijderd middels lasertherapie of coagulatie. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de grootte en uitgebreidheid van de fibromen. De fibromen zijn meestal in 1 of 2 behandelingen te verwijderen afhankelijk van de hoeveelheid.

Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.