Skin Clinic Haaksbergen

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruin tot zwarte bultjes die op het gezicht kunnen voorkomen. Het zijn volledig goedaardige huidtumoren en ze komen veel voor op de wangen, slapen en voorhoofd, maar soms ook in de hals en op de borst. Deze bultjes zien we veel bij mensen met een donker huidtype. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Dermatosis papulosa nigra is een variant van verruca seborrhoica (ouderdomswratten) en eveneens niet besmettelijk. De bultjes zijn over het algemeen licht verheven en 1 tot 3 mm groot.l

De bultjes ontstaan meestal vanaf het 40e levensjaar en neemt toe bij het ouder worden. Het is niet bekend wat de oorzaak is. Er is meestal sprake van een erfelijke aanleg. Het ontstaan van dermatosis papulosa nigra kan niet worden voorkomen.

Wanneer de bultjes cosmetisch storend zijn kunt u ze laten verwijderen. Bij SkinClinic worden ze verwijderd middels lasertherapie of coagulatie. Doorgaans zijn er 1-3 behandeling nodig om ze te verwijderen. Na behandeling ziet de huid er glad en egaal uit. Het is mogelijk dat de bultjes in de toekomst terugkomen en er onderhoudsbehandelingen nodig zijn.

Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.