Skin Clinic Haaksbergen

Rode vaatjes (couperose)

Couperose zijn verwijde bloedvaatjes in de huid. Couperose kan voorkomen in het gezicht. Met name wangen, neus en kin zijn over het algemeen aangedaan. Ook kunnen ze zich ontwikkelen in de hals en op het decolleté. De kleur van de bloedvaatjes verschilt van lichtrood tot paars. Couperose wordt als cosmetisch storend ervaren en gekenmerkt door ontsierende bloedvaatjes.

Couperose ontstaat doordat de vaatwanden van oppervlakkige haarvaatjes in de huid slapper worden en daardoor gaan verwijden. Een oorzaak hiervan is afname van elastine en collageen in de huid. De huid wordt dunner en slapper. Erfelijkheid speelt een grote rol in het ontstaan van couperose. Tevens is het ‘ouder worden’ van de huid een oorzaak.

Daarnaast hebben de volgende factoren van buitenaf een grote invloed op het ontstaan van couperose:

  • Overmatige blootstelling aan zonlicht
  • Gebruik van hormooncrèmes
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik
  • Roken
  • Stress

De verwijde bloedvaatjes zullen niet meer vanzelf verdwijnen. Door middel van lasertherapie kunnen de vaatjes worden behandeld. De laserstraal wordt door hemoglobine (rode kleur van het bloed) omgezet in warmte en hierdoor worden de verwijde bloedvaatjes dicht gebrand. De vaatwanden gaan aan elkaar kleven en het lichaam ruimt de gestolde vaatjes vanzelf op. De hoeveelheid vaatjes en locatie bepaalt hoeveel behandelingen er nodig zijn om het optimale resultaat te behalen.

Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.