OEDEEMTHERAPIE

Bij Skin Clinic Haaksbergen kunt u terecht voor oedeemtherapie. Oedeem is een vochtophoping die in het lichaam voor kan komen door een defect in het lymfestelsel. Het lymfestelsel is in het lichaam het afweer- en reinigingssysteem dat er voor zorgt dat schadelijke stoffen en infecties worden tegen gegaan en worden afgevoerd. Een defect in het lymfestelsel kan aangeboren zijn of ontstaan ten gevolge van verwijderen van lymfeknopen door operatie of trauma. Klachten die onder andere door vochtophopingen kunnen ontstaan zijn: pijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel in het aangedane gebied of verhardingen in de huid.

Verschillende vormen

Lymfoedeem
Er zijn twee vormen lymfoedeem; primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem is aangeboren. Er zijn minder of kleinere lymfebanen aanwezig, waardoor er een stagnatie optreedt in het lymfestelsel. Hierdoor kan er een vochtophoping worden ontwikkeld in de loop van de jaren.

Secundair lymfoedeem onstaat door een beschadiging van het lymfestelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld; een operatie, bestraling of trauma.

Een veel voorkomende oorzaak is een lymfeklierdissectie oftewel het verwijderen van lymfeklieren na behandeling ten gevolge van kanker.

Lipoedeem
Lipoedeem is een chronische aandoening. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van de vetcellen. Er treedt een abnormale vetverdeling op die zich met name uit op de benen en bovenarmen. Kenmerkend aan lipoedeem is dan ook een vergroting van het weefsel van de benen en bovenarmen vergeleken met de rest van het lichaam. Lipoedeem kan veel pijnklachten geven; een lichte aanraking of druk kan al gevoelig zijn. Tevens kan het in een vergevorderd stadium ervoor zorgen dat er een stagnatie optreedt in het lymfestelsel, waardoor het vocht in het lichaam niet meer normaal afgevoerd kan worden. Hierdoor kan er plaatselijk een vochtophoping ontstaan.

Oedeemtherapie kan worden toegepast bij plaatselijke vochtophopingen. Oedeemtherapie is gericht op het verminderen en stabiliseren van het vocht om pijnklachten en complicaties zoals wondroos te voorkomen. Oedeemtherapie kan bestaan uit meerdere behandelmethodes.

Tijdens een intakegesprek wordt gekeken naar uw klachten. Naar aanleiding hiervan wordt er een behandelplan op maat opgesteld.

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij de lymfeknopen en vaten worden geactiveerd om de afvoer van het vocht te stimuleren. Verhardingen in de huid worden los gemasseerd, zodat het lymfestelsel deze kan afvoeren en de huid weer versoepelt.

Lymfetape
Indien nodig wordt er lymfetape toegepast als ondersteunend deel van de behandeling. Lymfetape is een tapetechniek, waardoor de afvoer van het vocht wordt bevorderd. Door de tape op een speciale manier aan te brengen wordt er een drukverdeling gecreëerd, waardoor het lymfe (vocht) sneller gaat stromen.

Zwachtelen
Indien nodig wordt er gezwachteld. Met zwachtelen wordt er voor gezorgd dat er een teveel aan vocht wordt afgevoerd door de druk die van buitenaf wordt aangebracht. Tevens zorgt deze druk er voor dat het aangedane lichaamsdeel niet meer opzwelt. Zwachtelen geeft snel resultaat en is tijdelijk. Wanneer het vocht is afgenomen kan het resultaat behouden worden met een therapeutische elastische kous en onderhoudsbehandelingen in de vorm van manuele lymfedrainage.

Oedeemtherapie valt onder een specifieke regeling. Iedere ziektekostenverzekeraar heeft een vast tarief voor oedeemtherapie. De eerste 20 consulten worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Na de eerste 20 behandelingen kan aanspraak gemaakt worden op de basisverzekering indien er sprake is van een chronische aandoening.
U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden, informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van uw huisarts of specialist is hiervoor nodig.


Jonkheer von Heijdenstraat 31

7481 EC Haaksbergen

06 40 34 95 29

info@skinclinic-haaksbergen.nl