Skin Clinic Haaksbergen

HUIDAANDOENINGEN

  • Wat is ongewenste haargroei?

    Haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van verschillende factoren zoals; leeftijd, etnische achtergrond en hormonen.
    Er zijn twee vormen van ongewenste haargroei, die zich meestal vanaf de puberteit ontwikkelen:

    – Hypertrichose; overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is. Deze aandoening komt bij mannen en vrouwen voor.

    – Hirsutisme; overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. De aandoening polycysteus ovarium syndroom kan een grote rol spelen bij deze vorm van overbeharing.

    Naast ongewenste haargroei kan ‘normale haargroei’ ook problemen geven. Zo kunnen haren als cosmetisch storend worden ervaren door zowel vrouwen als mannen. Daarnaast kan door het verwijderen van deze cosmetisch storende haren, middels scheren, harsen of epileren, irritatie ontstaan.
    Ook kunnen ontstekingen worden ontwikkeld of er kunnen ingegroeide haartjes ontstaan.

  • Hoe ontstaat overmatige haargroei?

    Onze genen en hormonen bepalen onze haargroei op het lichaam. Overbeharing is dus onder andere erfelijk bepaald. Ook hormonen spelen een grote rol. Overbeharing in het gezicht bij vrouwen ontstaat door een overgevoeligheid van de haarzakjes van mannelijke hormonen (androgenen).

    Sommige vrouwen hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. De bijnieren en eierstokken kunnen een teveel aan deze hormonen produceren. Dit kan mogelijk een gevolg zijn van bijnierschors- en/of ovariumtumoren of het polycystisch ovariumsyndroom. Bij verdenking van een onderliggende oorzaak vindt onderzoek plaats bij een arts.

    Echter kan overbeharing ook zonder een onderliggend ziektebeeld ontstaan. Andere oorzaken kunnen zijn: een verstoorde hormoonbalans door onder andere puberteit, zwangerschap, overgang of bijvoorbeeld een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen.

  • Behandeling

    Ongewenste haargroei kan worden behandeld middels laserontharing indien de haren donker zijn. SkinClinic werkt met de light sheer diode laser. Deze laser is door de Amerikaanse keuringsdienst FDA goedgekeurd en wordt beschouwd als de ‘gouden standaard’ voor haarreductie en is zeer effectief, veilig en snel. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kan de huidtherapeut beoordelen of de haargroei geschikt is voor laserontharing en uitleg geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat is couperose?

    Couperose zijn verwijde bloedvaatjes in de huid. Couperose kan voorkomen in het gezicht. Met name wangen, neus en kin zijn over het algemeen aangedaan. Ook kunnen ze zich ontwikkelen in de hals en op het decolleté. De kleur van de bloedvaatjes verschilt van lichtrood tot paars. Couperose wordt als cosmetisch storend ervaren en gekenmerkt door ontsierende bloedvaatjes.

  • Hoe ontstaat couperose?

    Couperose ontstaat doordat de vaatwanden van oppervlakkige haarvaatjes in de huid slapper worden en daardoor gaan verwijden. Een oorzaak hiervan is afname van elastine en collageen in de huid. De huid wordt dunner en slapper. Erfelijkheid speelt een grote rol in het ontstaan van couperose. Tevens is het ‘ouder worden’ van de huid een oorzaak.

    Daarnaast hebben de volgende factoren van buitenaf een grote invloed op het ontstaan van couperose:

    – Overmatige blootstelling aan zonlicht
    – Gebruik van hormooncrèmes
    – Temperatuurschommelingen
    – Alcoholgebruik
    – Roken
    – Stress

  • Behandeling

    De verwijde bloedvaatjes zullen niet meer vanzelf verdwijnen. Door middel van lasertherapie kunnen de vaatjes worden behandeld. De laserstraal wordt door hemoglobine (rode kleur van het bloed) omgezet in warmte en hierdoor worden de verwijde bloedvaatjes dicht gebrand. De vaatwanden gaan aan elkaar kleven en het lichaam ruimt de gestolde vaatjes vanzelf op. De hoeveelheid vaatjes en locatie bepaalt hoeveel behandelingen er nodig zijn om het optimale resultaat te behalen.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat is een Spider naevus (spinnenkopje)?

    Een spider naevus ook wel een spinnenkopje genoemd is een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje in de huid. Het spinnenkopje kenmerkt zich door een groot rood vaatbultje waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten bij een spin. De voorkeurlocaties zijn gezicht, hals, nek, handruggen en onderarmen.

  • Hoe ontstaat een spider neavus?

    Een spider neavus is een onschuldige plaatselijke vaataandoening. Waardoor de plaatselijke verwijding van een bloedvaatje ontstaat is niet duidelijk. Hormonale factoren zouden hierbij een rol kunnen spelen. Tevens een beschadiging van de huid zoals stoten kan een oorzaak zijn.

    Het ontstaan van deze plekjes komt voor bij alle leeftijden, maar worden vaker gezien bij kinderen, jong volwassenen en zwangere vrouwen.

  • Behandeling

    Wanneer de spider neavus kan worden weggedrukt met uw vinger is het plekje een indicatie voor de laser.

    De laser wordt door de rode kleur van het bloedvaatje geabsorbeerd en omgezet in warmte. Door de warmte wordt het plekje gestold en zal uw lichaam het plekje vanzelf opruimen. Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig om ze te verwijderen. De grootte en locatie van de spider neavus bepalen hoeveel behandelingen er nodig zijn.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn bloedblaasjes (angioma senilis)?

    Bloedblaasjes oftewel angioma senilis zijn veelvoorkomende en onschuldige huidverschijnselen. Ze kenmerken zich als rode bloedpuntjes, die met name op de romp voorkomen. De bloedblaasjes kunnen al op jonge leeftijd ontstaan en nemen meestal met leeftijd toe. Het zijn enkele millimeters grote, rode, kleine bloedpuntjes. Soms zijn ze ook aanwezig in het gezicht, hals of nek.

  • Hoe ontstaan angioma?

    Een angioompje is een klein helderrood bultje. De aandoening ontstaat door een plaatselijke toename van verwijde vaatjes in de huid. Wat de oorzaak hiervan is, is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan doorgaans op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het beginnen, en over het algemeen worden het er met de jaren meer. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig. Vanwege de helderrode kleur, worden de bloedpuntjes ook wel kersenwratjes genoemd.

  • Behandeling

    De bloedblaasjes kunnen eenvoudig met de laser verwijderd worden. De laser absorbeert op de rode kleurstof van het bloed en wordt hierdoor omgezet in warmte. Door de warmte worden de blaasjes gestold en het lichaam zal deze nadien vanzelf opruimen. Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig afhankelijk van de hoeveelheid bloedblaasjes.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat is rosacea?

    Rosacea is een chronische en veelvoorkomende huidaandoening van het gezicht. Rosacea kenmerkt zich door de felrode verkleuring van de huid met name op de wangen en neus. Tevens zijn er vaak verwijde bloedvaatjes en puskopjes zichtbaar. Symptomen van rosacea zijn een stekend en branderig gevoel van de huid, irritatie van de ogen, een droge huid en grove huidstructuur.

    Rosacea ontstaat vaak rond het 30e levensjaar en komt met name voor bij een licht huidtype en bij vrouwen.

  • Hoe ontstaat rosacea?

    De precieze oorzaak van rosacea is nog steeds onbekend. Uit onderzoek is gebleken dat de demodexmijt die op de huid leeft, een grote rol speelt bij rosacea. Deze huidmijt komt van nature voor in de talgklieren en is op een rosacea huid in grotere getalen aanwezig. Door een toename van deze huidmijt op de huid ontstaat er hoogstwaarschijnlijk een ontstekingsreactie van de huid.

    Factoren waarvan duidelijk is dat ze de klachten van rosacea kunnen verergeren zijn:

    Temperatuurverschillen
    – Blootstelling aan zonlicht
    – Stress
    – Warme dranken
    – Gekruid eten
    – Alcohol
    – Cosmetica en huidverzorgingsproducten
    – Bepaalde geneesmiddelen

  • Behandeling

    Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nooit volledig over zal gaan.

    Het advies is om rosacea te behandelen om verergering te voorkomen. Rosacea is goed te stabiliseren met de juiste voorlichting, behandeling en verzorgingsproducten.

    Veel producten hebben een irriterende werking op een rosaceahuid, waardoor mensen met rosacea vaak geen of verkeerde huidverzorgingsproducten gebruiken. Dit kan een verergering van de rosacea veroorzaken.

    Tijdens een intakegesprek kan er advies worden gegeven over het gebruik van de juiste verzorgingsproducten om uw huid zo rustig mogelijk te houden. Tevens kunnen klachten middels de juiste behandeling afnemen. De behandeling zal worden afgestemd op de ernst van de rosacea en klachten van uw huid.

  • Wat is acne?

    Acne is een huidaandoening die ontstaat door een ontsteking aan de talgklier. De aandoening kenmerkt zich door aanwezigheid van puistjes en mee-eters. De meest voorkomende vorm van acne is acne vulgaris. Deze vorm ontwikkeld zich meestal tijdens de puberteit. Tussen de leeftijd 12 en 24 jaar heeft 85% van de jongeren hier last van. Ook kan acne juist ontstaan op latere leeftijd, boven de 25 jaar, hier spreken we van acne tarda.

  • Hoe ontstaat acne?

    De ontsteking van de talgklier wordt veroorzaakt door een te hoge productie van talg, dit is onder invloed van hormonale veranderingen. Wanneer er een te hoge talgproductie is, kan het talg verstopt raken. Wanneer deze talgklier verstopt raakt, ontstaat er een mee-eter.

    Deze mee-eter is een voeding voor een bacterie die op onze huid leeft, de propionibacterium acnes.

    Wanneer deze bacterie zich in de talgklier nestelt, ontstaat er een onstekingsproces oftewel een ‘puist’.

    Acne kan ook ontstaan door uitwendige factoren, zoals het gebruik van medicatie, cosmetica of een verkeerde toepassing van huidverzorging. Daarnaast kan acne verergeren door stress en een te veel aan inname van suiker of zuivel.

  • Behandeling

    Tijdens het intakegesprek wordt naar uw huid gekeken en een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling is er in het algemeen op gericht om de talgproductie te verminderen en de afschilfering van uw huid te bevorderen om nieuwe verstopping van het talg te voorkomen. Ook om de huidbacterie propionibacterium acnes te verminderen en dus het onstekingsproces te onderdrukken. De behandeling kan bestaan uit een dieptereiniging (verwijderen overmatig talg), microdermabrasie en peelings.

  • Wat zijn acnelittekens?

    Acnelittekens zijn littekens ontstaan na een ontstoken acne. De huid raakt beschadigd door de aanwezige ontstekingen oftewel puistjes. Het huidoppervlak wordt onregelmatig met kenmerken zoals roodheid, putjes, kleine bobbeltjes of diepe gaatjes.

    Acnelittekens kunnen voorkomen op het gezicht, borst, rug en schouders.

    Het hebben van acnelittekens kan cosmetisch storend zijn en zelfs psychosociale gevolgen hebben.

  • Oorzaken ontstaan acnelittekens

    Littekens ontstaan na een beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze schade veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de huid. De mate van ontsteking bepaalt ook de mate van de littekenvorming. Ook de gevoeligheid voor het aanmaken van littekenweefsel speelt een rol, dit is per persoon verschillend. Tevens kan een onjuiste behandeling van de acne en het zelf uitknijpen van puistjes of mee-eters een verergering van de littekens veroorzaken.

  • Welke soorten acnelittekens zijn er?

    Er zijn verschillende soorten acnelittekens. Er kunnen verkleuring ontstaan die zich uiten in rode of donkere vlekken. Ook kunnen er putjes of gaatjes ontstaan met weefselverlies of juist verdikkingen met een weefseltoename.

    • Rode vlekken
      Dit zijn restplekjes van de ontstekingen. Deze verdwijnen doorgaans geheel na 3 tot 9 maanden.
    • Donkere vlekken
      Oftewel postinflammatoire hyperpigmentatie, dit is een donkere verkleuring ontstaan na een ontstekingsreactie. De ene huid is hier gevoeliger voor dan de ander met name onder invloed van zonlicht.
    • Rolling littekens
      Dit zijn grote ovale ingezonken littekens met een duidelijk kenmerk van weefselverlies.
    • Boxcar littekens
      Dit zijn tevens ingezonken littekens, maar kenmerken zich door de vorm van een box. Deze littekens bevatten een duidelijke rand, ze kunnen diep en minder diep aanwezig zijn.
    • Icepick scars
      Deze littekens zijn 1 tot 2 mm groot en doorgaans gelokaliseerd in het gezicht. Deze littekens kenmerken zich als diepe gaatjes en eindigen in een punt.
  • Behandeling

    De keuze van behandeling is afhankelijk van de soort acnelittekens en uw huidtype. Tijdens een intakegesprek wordt naar uw huid gekeken en een persoonlijke behandelplan opgesteld. SkinClinic biedt meerdere behandelingen aan om littekens effectief te behandelen.

  • Wat zijn gerstekorrels?

    Gerstekorrels oftewel milia zijn kleine verstoppingen van de huid. Ze zien eruit als witte of lichtgele korreltjes onder de huid. Gerstekorrels komen met name voor rondom de ogen en op de wangen. Ze komen zowel bij kinderen als volwassenen voor. Het zijn kleine ingekapselde bultjes die gevuld zijn met keratine.

  • Hoe ontstaan gerstekorrels?

    Gerstekorrels ontstaan doorgaans bij een vochtarme huid. De poriën raken verstopt als gevolg van een ophoping van dode huidcellen. Onoplosbare eiwitten (keratine) komen vast te zitten onder de dode huidcellen en hierdoor ontstaan kleine ingekapselde bultjes.

  • Behandeling

    Gerstekorrels zitten ingekapseld in de huid, daardoor is zelf proberen om ze te verwijderen af te raden. De gerstekorrels dienen met een steriel naaldje aangeprikt en geledigd te worden.

    Om ze op lange termijn te voorkomen kan er worden behandeld middels peelings. Tevens is het gebruik van een exfoliant aan te raden om ze te voorkomen.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn pigmentvlekken?

    Pigmentvlekken zijn plaatselijke opeenhopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Een toename van het pigment op één plek wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Ze komen in verschillende vormen en maten voor. Over het algemeen komen ze het meest voor in het gezicht en op de handen.

  • Hoe ontstaan pigmentvlekken?

    Door verschillende oorzaken kan de verdeling van het pigment in de huid verstoord raken. Het aanmaken van pigment in onze huid is een beschermingsmechanisme tegen Uv-straling. Wanneer je wordt blootgesteld aan Uv-straling wordt er pigment aangemaakt om de huid te beschermen. Dit kun je vergelijken met de werking van een parasol. De grootste boosdoener van hyperpigmentatie is dus ook overmatige blootstelling aan zonlicht . De huid gaat plaatselijk een teveel aan pigment aanmaken.

    Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, huidveroudering, genetische factoren, ontstekingen of huidbeschadigingen ook leiden tot hyperpigmentatie.

    Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

    Zonne/Ouderdomsvlekken (lentigo solaris)

    Deze vlekken komen doorgaans veel voor bij mensen met een licht huidtype en wanneer de huid door de jaren heen overmatige blootstelling aan zonlicht heeft gehad. Doordat blootstelling aan zonlicht een grote invloed heeft op deze vlekjes, komen ze met name voor in het gezicht en op de handen.

    Zwangerschapsmasker (melasma)

    Zwangerschapsmasker is een donkere verkleuring in het gezicht bij vrouwen. Deze pigmentvlekken hebben een hormonale oorzaak. Door een combinatie van hormoonschommeling en blootstelling aan Uv-straling ontstaan de pigmentvlekken. De pigmentatie kenmerkt zich door een bruine en vlekkerige verkleuring van de huid, die eruitziet als een masker, vandaar de benaming zwangerschapsmasker. Deze vorm van pigmentatie kan ontstaan bij vrouwen die zwanger zijn, anticonceptie gebruiken of andere hormoonmedicatie.

    Post inflammatoire hyperpigmentatie

    Deze vorm van pigmentatie is een donkere verkleuring die kan ontstaan na een ontsteking van de huid. Veel voorkomende ontstekingen die deze vorm van pigmentatie kunnen ontwikkelen zijn: acne, eczeem, bacteriële huidinfecties, trauma en insectenbeten.

    Daarnaast kan irritatie van de huid ook een ontstekingsreactie aan de huid geven en pigmentatie veroorzaken. Denk hier aan epileren en harsen van de huid of onjuist gebruik van bepaalde verzorgingsproducten.

  • Behandeling

    Bij SkinClinic kunnen de verschillende soorten pigmentvlekken worden behandeld. De keuze van behandeling is afhankelijk van de soort pigmentvlek. De grootte, locatie, hoeveelheid pigment en diepte waar het pigment zich bevindt in de huid spelen hierbij een rol.

    Tijdens een intakegesprek kunnen de pigmentvlekken worden beoordeeld en de mogelijkheden wat betreft de behandeling met u worden besproken.

  • Wat zijn dermatosis papulosa nigra?

    Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruin tot zwarte bultjes die op het gezicht kunnen voorkomen. Het zijn volledig goedaardige huidtumoren en ze komen veel voor op de wangen, slapen en voorhoofd, maar soms ook in de hals en op de borst. Deze bultjes zien we veel bij mensen met een donker huidtype. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Dermatosis papulosa nigra is een variant van verruca seborrhoica (ouderdomswratten) en eveneens niet besmettelijk. De bultjes zijn over het algemeen licht verheven en 1 tot 3 mm groot.l

  • Hoe ontstaan ze?

    De bultjes ontstaan meestal vanaf het 40e levensjaar en neemt toe bij het ouder worden. Het is niet bekend wat de oorzaak is. Er is meestal sprake van een erfelijke aanleg. Het ontstaan van dermatosis papulosa nigra kan niet worden voorkomen.

  • Behandeling

    Wanneer de bultjes cosmetisch storend zijn kunt u ze laten verwijderen. Bij SkinClinic worden ze verwijderd middels lasertherapie of coagulatie. Doorgaans zijn er 1-3 behandeling nodig om ze te verwijderen. Na behandeling ziet de huid er glad en egaal uit. Het is mogelijk dat de bultjes in de toekomst terugkomen en er onderhoudsbehandelingen nodig zijn.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn syringomen?

    Syringomen zijn huidkleurige bultjes op en rondom de oogleden. Het zijn kleine verstoppingen van de afvoergangetjes van de zweetklieren in de huid. Doorgaans worden ze vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen en ontstaan ze rond de puberteit.

  • Hoe ontstaan syringomen?

    De oorzaak is niet bekend. Aangezien de bultjes vaak rondom puberteit ontstaan en meestal bij vrouwen zijn hormonale factoren niet uitgesloten. Erfelijkheid kan tevens een rol spelen. U kunt niets doen om de vorming van syringom te voorkomen.

  • Behandeling

    Indien de syringomen cosmetisch storend zijn, kunt u ze laten verwijderen middels coagulatie of lasertherapie. Meestal zijn een tot drie behandelingen voldoende. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn verruca seborrhoica (ouderdomswratjes)?

    Ouderdomswratjes zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van de oppervlakkige huidcellen. Ze zien eruit als bruine, zwarte of huidkleurige wratjes op de huid. Ze zijn ovaal tot rond van vorm en voelen ruw aan. Ze kunnen variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en zijn verspreid op het lichaam met name op de romp. Doorgaans verschijnen ze vanaf onze 40e levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.

  • Hoe ontstaat ze?

    Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Het woord ‘ wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is, maar dit is niet het geval. Er is wel een relatie bij het ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht en erfelijkheid speelt een rol.

  • Behandeling

    Ouderdomswratten zijn goed te herkennen door de huidtherapeut en succesvol te behandelen. De behandeling en aantal behandelingen is afhankelijk van het aantal en grootte van de ouderdomswratten. Er kan gekozen worden om ze middels een curette te verwijderen of lasertherapie.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat is xanthelasma?

    Xanthelasma zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen op en rondom de oogleden. Ze zien eruit als gele en vlakke plakkaten. Ze beginnen meestal als een bultje in de binnen ooghoek en het breidt zich in enkele maanden uit tot vlakke gebiedjes naar de boven- en onderoogleden.

  • Hoe ontstaat xanthelasma?

    Over het algemeen is de oorzaak niet aan te duiden. Soms is xanthelasma erfelijk bepaald en de onderliggende oorzaak kan een vetstofwisselingstoornis zijn. Diabetes en hoog cholesterolgehalte in het bloed spelen hierbij een belangrijke rol. De plekken geven geen klachten, maar kunnen cosmetisch storend zijn.

  • Behandeling

    Xanthelasma is te verwijderen middels coagulatie of lasertherapie. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn vergrote talgklieren?

    Vergrote talgklieren oftewel talgklierhyperplasie komt veel voor. Het is onschuldig en komt voor bij de ‘ouder wordende’ huid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Over het algemeen zien we meerdere, kleine, gele, licht verheven plekjes in het gezicht of de hals. Ze zijn ongeveer twee tot drie millimeter groot in doorsnede. Talgklierhyperplasie geeft geen klachten, maar kunnen wel cosmetisch storend zijn.

  • Hoe ontstaan vergrote talgklieren?

    Talgklierhyperplasie is een uiting van huidveroudering. Overmatige blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol bij het ontstaan van deze plekjes. Hierdoor zien we de vergrote talgklieren, doorgaans met name in het gezicht.

  • Behandeling

    Indien de talgklierhyperplasie cosmetisch storend is, kunt u ze laten verwijderen middels coagulatie of lasertherapie. Meestal zijn een tot drie behandelingen voldoende. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat zijn fibromen (steelwratjes)?

    Een fibroom is een goedaardige huidtumor van het bindweefsel. Het zijn kleine zachte en elastische aangroeisels van de huid. Ze zien eruit als kleine steeltjes en variëren van 2 tot 5 millimeter. Ze komen voor in grote groepen, maar kunnen ook alleen voorkomen. Fibromen zijn huidkleurig of bruin van kleur. Ze komen met name voor in de hals, rond de oogleden, romp, onder borsten, in liezen en oksels.

  • Hoe ontstaan ze?

    De exacte oorzaak van fibromen is niet bekend. De steelwratjes worden vaak gezien op plekken waar wrijving van de huid plaatsvindt met kleding of in huidplooien. Bijvoorbeeld onder een bh-rand of in de hals door wrijving van een ketting.

    Daarnaast bestaat er een relatie met overgewicht, diabetes en kunnen hormonen een rol spelen. Fibromen zijn niet besmettelijk.

  • Behandeling

    Fibromen kunnen eenvoudig worden verwijderd middels lasertherapie of coagulatie. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de grootte en uitgebreidheid van de fibromen. De fibromen zijn meestal in 1 of 2 behandelingen te verwijderen afhankelijk van de hoeveelheid.

    Tijdens een intakegesprek kan de huidtherapeut u aanvullende informatie geven over de behandelmogelijkheden.

  • Wat is een venous lake?

    Een venous lake is een bloedblaasje met als voorkeursplaats de onderlip, oren en soms op andere plaatsen in het gezicht. Het bloedblaasje is meestal blauw van kleur en kan wat verheven zijn. Het ziet er meestal uit als een blauw bultje, maar kan ook rood of paars van kleur zijn. De plekjes kunnen een doorsnede hebben tot wel 1 centimeter.

  • Hoe ontstaat een venous lake?

    De oorzaak is nog niet duidelijk, maar overmatige blootstelling aan zonlicht blijkt een grote risicofactor te zijn. Het bultje ontstaat door een verwijding van een oppervlakkige ader, waarbij de holte wordt gevuld met bloed.

  • Behandeling

    Een venous lake kan worden verwijderd middels lasertherapie. De plekjes worden gestold door middel van warmte. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de grootte van het plekje.

Afspraak maken?